od Žabka » 04 led 2011, 22:40
Já mám fretek víc, a několik jsem ich měla i dřív. Kromě nákladů na pořízení (čipování), výbavičku a jídlo a jsem jim za cca 12 let (dohromady u mě delší dobu bylo 15 fretek, jestli dobře počítám, z toho ale jen dvě starší) platila na veterině následující věci:
očkování - to je na jednu fretku pár set ročně
odsvrabování - u fretek celkem častá věc, jedna dávka strongholdu stojí kolem 300, ale jsou i levnější přípravky, mě se do nedávna svrab vyhýbal, ale nalezenec, kterého mám od jara, si ho přinesl
1. freťák - operace střev - to je už dost let zpátky, tehdy to stálo něco kolem 1000, a freťák po ní bohužel zemřel (bylo mu už cca 7 let, přesně nevím, byl nalezenec)
2. freťák krevní testy + specielní dieta na ledviny cca 1000, dieta netrvala dlouho, bohužel freťák v roce a půl zemřel na selhání ledvin, byl uměle dokrmovaný (zemřela mu matka) a podepsalo se to na jeho zdraví, taky už je to pár let zpátky, o fretkách toho veterináři ještě moc nevěděli, třeba by teď přežil déle, těžko říct
4. fretka - krevní testy, opakovaná injekce na ukončování říje - dohromady cca 1500, nalezenec, zemřela náhle, bez jakýchkoli příznaků ve 2 letech, pitvu jsem tehdy nenechala dělat
3. freťák - pár set (cca 300, ale opravdu nevím) za vyšetření + protizánětlivou injekci, tomu je 5 a půl a zatím (klepu na dřevo) s ním jiné výdaje nebyly
pak mám další fretky (3 a půl, rok a půl a 3 půlroční), taky zatím bez dalších výdajů
půlroční nalezenec - cca 1000: odsvrabení 300, cca 700 za léčbu úrazu oka (vyšetření, antibiotika)
a to "nejlepší" nakonec cca 6000 - 4 denní nemoc půlročního do té doby naprosto zdravého freťáka (ze dne na den onemocněl, v neděli pohotovost, antibiotika, v pondělí kontrola, krevní testy, všemožné testy, v úterý hospitalizace, ve středu zemřel, pak pitva... bohužel ani pitva neodhalila, co se mu vlastně stalo, a byl u Chylíkové, což je v Praze nejlepší doktorka na fretky a pitvu dělal taky nějaký doktor specializovaný na fretky), bylo by to ještě dražší, měli jsme slevu, protože na nás zapoměli s výsledky pitvy a dostali jsme je až za dva měsíce
Takže nečekané výdaje mohou být i s mladou fretkou, nejen se starší, na ruhou stranu při počtu fretek, které mi prošly rukama to nejsou zas až tak velké výdaje.