historie
1. PRAVÉ NECHOVATELSKÉ ZASTÁVKY V EU A PŘILEHLÉM OKOLÍaktuální stav:
služebně nejstarší
baťa, skoro pět let, momentálně tlustá chlupatá ležící koule
druhý v pořadí
reno, skoro pět let, po odstranění pachových žláz a levé nadledviny, trochu klidnější než dřív ale pořád rarach :o)
třetí - "cizák" jáca. skoro šest let, což není zas tolik, ale je na tom hodně špatně. buď lymfosarkom nebo nadledvinky, nenechala jsem dělat podrobnější vyšetření, věděly jsme, že ani v jednom případě není moc co řešit. přišlo to poměrně rychle, ze stavu "stárne" do stavu "dlouho tu nebude" se to zhouplo během měsíce, loni v listopadu.
dneska jsem se rozhodla, že ho nechám uspat. zítra pojedu na veterinu.
píšu to tady proto, aby to bylo černé na bílém a abych si to zase nerozmyslela, a neodložila to. bojím se, že propásnu tu správnou chvíli, už se mi to stalo dvakrát, potřetí to nechci dopustit.
poslední - zatím - je
diesel, kolem půl roku, blázen, torpédo, pytel blech. jsem moc ráda, že jí mám, vždycky když mě rozčílí, zapomenu na všechny starosti, které mě trápí.
-------------------------------------------------------- tak šel čas ------------------------------------------------------
tchořka žofie z domácího chovu, úžasná, hodná, čistotná, nar. červen 2002, zemřela v září 2002 na postvakcinační psinku (tehdy se ještě nevědělo o nebezpečí canvacu)
tchořka pepe z tzv. domácího chovu, nar. květen 2003, v zájmu zachování zbytků zdravého rozumu a manželství šla v říjnu jako nezvladatelná (nejkousavější, co jsem kdy měla, navíc i nečistotná, pro začátečníka naprosto nevhodné zvíře) do adopce, kde svému bratrovi ze stejného vrhu ukousla obě uši i část ocásku, zemřela v cca pěti letech r. 2008 na nádorové onemocnění
tchoř čača - nalezenec, nekousavý, čistotný, milý, u nás od 2004, nar. ?, zemřel v r. 2006 na nádorové onemocnění
silvermitt baťa z domácího chovu, skvělý, nekousavý, čistotný, nar. 10.4.2006, zemřel v sedmi letech 30.5.2013 (stáří)
šampaň reno - nalezenec, moje nejčistotnější fretka, od začátku až do konce trochu bázlivá, u nás od konce r. 2006, nar. asi duben 2006, zemřel v cca pěti letech 17.4.2011 na nádorové onemocnění střev
tchoř jáca - nechtěnec jinde, u nás od 2008, největší prase, co jsem kdy poznala (možná proto ho jinde nechtěli), nar. duben 2005, zemřel v necelých šesti letech 10.1.2011 na nádorové onemocnění
tchořka diesel - nechtěnec jinde, měla sloužit jako cca dvouměsíční potrava pro hady, u nás od září 2010, nar. asi červenec 2010, nejhezčí ze všech deseti a taky největší bábovka a proto největší kousavka, kromě mě hryzala všechny - lidi i fretky, asi si prožila svoje, zemřela jako poslední z mých fretek, půl roku po svojí největší rivalce agátě, 28.11.2018 na stáří a inzulinom.
albínka pimpa - nalezenec v mostě "u jeptišek", u nás od listopadu 2011, jemně řečeno - ťululum, nar. ???, zemřela 18.7.2016 po operaci nádoru v oblasti konečníku-střev-análních žláz.
tchořka agáta - nechtěnec jinde, u nás od ledna 2012, ďáblice, co všude vyleze, žádná výška není překážkou, nar. duben 2010, zemřela 16.5.2018 na stáří a nádorové onemocnění