Zaslán uživatelem/kou: Leny
Datum: 2009-12-29, 12:41
Krásný den! Děkuji za tuhle službu zveřejněnou na tomto foru.
Chci zeptat na onemocnění kloubů u fretek.Je to již měsíc, co jsem zjistila zdravotní problém u mé fretky Jůlinky. Bolestivě naříká, když ji vezmu v oblasti pravého kyčelního kloubu. Začala jsem ji před týdnem ohmatavát tuto oblast a zjistila jsem, ve srovnání s levým kyčelním kloubem, nesrovnalost, jakoby "bouličku" v oblasti kyčelního kloubu.
Pátrala jsem jsem na internetu, psali tam o jakési dysplazii kyčelního kloubu, ale též tam psali, že se vyskytuje spíše o velkých plemen psů, v souvislosti s váhou. Je možné, aby měla moje fretka toto onemocnění? Samozřejmě, hned jsem vyhledala veterinární ošetření v místě bydliště. Ale ještě nevím konečný výsledek, tak to zkouším orientačně na tomto foru.
Mé fretce bude v dubnu 4 roky, je kastrovaná, zajímá se o okolí, ale je více unavená, při rychlejší chůzi je patrne mírné napadání na pravou stranu, stále dobře žere a bojí se skákat z menší výšky, i když někdy skočí beze strachu.
Děkuji za odpověď a paní Lee přeji krásný silvestr a následující rok 2010 plný radosti a úspěchů. Leny
ODPOVĚĎ:
Dysplazie = chybne vyvinuti (cehokoliv). Clanku na internetu je spousta, literatury jeste vice, doporucuji nejaky hodnoverny zdroj (zejmena se tedy vyhnout diskuznim forum .
U fretek se DKK (dysplazie kycelniho kloubu) jako takova nevyskytuje (nebo spis nepopisuje), obcasne zminky jsou o "Leg-Calve-Pethes disease", coz je asepticka nekroza hlavice femuru (odumreni hlavice kycelni kosti), casteji se popisuje u malych psu (yorkshir, civava, ...). Stav je to bolestivy, pres kulhani se zhorsuje do stavu, kdy je noha nepohybliva (odumre hlavice), jako jedna z pricin se uvadi spatne cevni zasobeni. Nicmene vetsinou se jedna o problem mladsich jedincu. Resi se operativne vytnutim hlavice, telo pote vyrobi "pakloub". Dalsi pricinou muze byt nektery z kostnich nadoru.
Je potreba navstivit veterinare, osobne bych provadela RTG vysetreni (pravdepodobne v sedaci) za ucelem zjisteni stavu kloubu a pote lecit. V pripade nalezu nejake neoplazie (nadoru) by bylo vhodne vzit biopticke vzorky pro vysloveni prognozy.
Krome vysetreni pohyboveho aparatu bych se take zamerila na vysetreni celkove, minimalne rozbor biochemie a hematologie. Pohybovymi obtizemi se mohou manifestovat i interni onemocneni, nemusi jit primarne o problem pohybovy.
(pozn.: Tento dotaz i odpověď jsou staženy z původního fóra)