Mám roční samičku, která má 3 týdenní mláďata. Vše bylo odzačátku v pořádku, porod proběhl bez problémů, miminka jsou zdravá a vše jak má být. Dnes ráno mě vzbudilo Agháty těžké a rychlé dýchání, když jsem ji vyndala z klece, zjistila jsem, že nemůže hýbat nohama a že je celkově v křeči. Okamžitě jsem jela na veterinu a doktorka řekla, že je to POPORODNÍ EKLAMPSIE, což je odvápnění těla způsobené kojením. Prý se vyskytuje většinou u fen mezi 2-4 týdnem po porodu.
Měla i horečku. Dostala do žíly vápník a asi do čtvrt hodiny se začala lepšit až křeče úplně přešly a dýchání se ustálilo. Domů jsme dostali v inječních stříkačkách vápník také, musím to do ní během dneška dostat. Další věc je, že musím na 1-2 dny odstavit mláďata a krmit je uměle, nechat u ní jen jedno mládě, aby nedostala zánět mléčných žláz.
Také máme doplněk stravy, který mám přidávat do krmení.
V každém případě je to věc nebezpečná a kdybych s ní nejela okamžitě, tak by umřela Ani nechci pomyslet co by se stalo, kdybych zrovna nebyla doma....
Pokud se vám něco takového stane, nepodceňujte situaci a jeďte okmažitě na veterinu!!!