Cez vikend sa bohuzial stal pruser o ktory sa chcem s vami podelit, aj ked sa nestava casto a aj moji veterinari to videli prvy krat. Buba mala pretocenu slezinu a skoro ju to stalo zivot.
Priznaky:
Spočiatku bez príznakov, neskor slabost, fretka menej zerie, menej beha, ale nic dramaticke. V poslednej faze ma fretka uplne biele sliznice - nos, usi, labky, dasna, kozu - hlavne na tom nose je to dobre pozorovatelne, podla toho som zistila, ze nieco nie je v poriadku. V tejto faze je uz v bruchu hmatna slezina.
Diagnostika:
Krv je velmi riedka a svetla (Buba mala hematokrit ledva 15), pomnali tecie, slezina na hmatna, na sone enormne zvacsena.
Liecba:
Stabilizacia infuziou, potom transfuzia (Macko postacil), po stabilizacii operacia.
1. v pripade, ze slezina este nie je nekroticka, je mozne ju otocit do spravnej polohy a pockat ci vypumpuje krv spat do riecista - najlepsia varianta
2. v pripade, ze je slezina postihnuta nekrozou (bohuzial vacsinou), je potrebne ju odstranit.
Je potrebne si zabezpecit pre pripad nudze aspon 2-3 darcov, jeden nikdy nevie.
Rekonvalescencia:
"Apaticky" a "spavy" (podla vyjadreni veterinara) pacient sa po prichode domov pokusil rozobrat volieru, dozadoval sa behania a zrania, noc bez problemov, rano chcela lietat po schodoch.
Mam ju doma druhy den, takze budem pokracovat podla skutocnosti.
Pravdepodobna pricina - neznama, snad pri hre, behani metani sa - tazko povedat. Slezina bola pravdepodobne iba pootocena a mala mierne zablokovany odvod krvi. Ako sa plnila, tak upchavala odvod, az ho upchala uplne a tym sa zacala zvacsovat. Je mozne, ze sa to stalo 2-3 dni dozadu, akutne to nebolo, pretoze slezina uz bola ciastocne nekroticka.
Viac info o pokracoivani stavu bude na http://forum.fretka.sk/viewtopic.php?t=2494&highlight=