23.5 oslaví má fretčí dvojčata první rok výskytu na této planetě. Neříkám jim příšerná dvojčata, i když je to název víc než vystihující. Ale příšerná dvojčata jsem říkala svým milovaným běláskům, Brutíkovi a Brusince, takže současní dva lumpové mají krycí název bertíci.
Jsou oba vyjímeční jedinci, aspoň tedy pro mě. Jelikož máme doma nějakou tu fretku od června 2001, považuji se za zkušeného chovatele. Zřejmě neprávem. Na tyto dva experty jsem nebyla dostatečně připravená. Na druhou stranu to, že se Bert ve zdraví a bezpečí domova dožije svých prvních narozenin, vypovídá o tom, že snesu opravdu hodně. Manžel též, i když se mě na podzim snažil přesvědčit, že prodáme Bernardetu a necháme si jen kluka, a později (když se povahy příšer vyměnily), chtěl prodat Berta a ponechat si holčičku.
Bert je prostě pořád čuně. A i když použitý písek rozhrabuje už jen mimořádně, při velkých nátlakových akcích, jde nám na nervy.
Všechny mé fretky byly čistotné.
A teď – čuně.
Všechny mé fretky byly až neskutečně mazlivé.
A teď – nemazlivé čuně.
Má štěstí, že dovede být velice roztomilý, zvláště, když mi prackami obejme nohu a visí na ní. Taky dává pusinky. A pak jde a je čuně, zmetek jeden.
Bernardetka je čistotná na 100%. Až ji obdivuji, že když žije s tím mezulánem, a když jsem v práci, musí kličkovat mezi jeho hromádkami a přitom jde vždycky na záchod.
Ale Bernardetka je také rarita mezi fretkami.
Bernardeta je totiž stejně veliká jako Bert. Jen je o hodně tlustčí.Vypadá jako Bertův tlustý brácha, tedy až na tvar hlavy, ten má holčičí. To není malinkatá ( i když špekatá) Brusinka, na kterou se lidé ptali, jestli je to Brutovo miminko.
Bernardeta se nám nějak moc vyvinula.
Je po své mamince, protože o té jsem si v první chvíli myslela, že je to otec.
Bernardetka je mazlivoučká, doma je rarach a venku se mračí a chce se nosit v náručí. Když ji dám na zem, opře se mi předníma tlapkama o kalhoty a tahá za ně. To je signál „zvedni mě“.
Tím se také oba bertíci od sebe liší. Bert si doma sice také rád hraje, ale raději chodí ven. Tam je divoký za deset puberťáků Bertů a chce pořád chodit. Též zkouší šplhat po stromech, padat z pařezů a sežrat veškeré svinstvo, které uvidí. Přitom se pořád chechtá po svém fretčím způsobu. Rád na mě venku podniká výpady a může se zbláznit radostí, když na něho zadupu.
Dělá výpady i na Bernardetu, ale ta se venku tváří odměřeně a zarputile. Když náhodou kráčí po svých, kráčí rozvážně a pomalu a vypadá jako děsně uražená koule.
Raději s nimi chodím ven, tam se totiž Bert pořádně unaví, ale občas musíme zůstat doma, aby Bernardeta měla taky pohyb.
Kdykoli otevřu voliéru, Bert se vyřítí jako by ho vystřelili. U Bernardety je to tak – vidí nachystané kšandičky a vodítko, zaleze do rožku voliéry a ven vyjde až po velikém přemlouvání, když už Bert vykopává venkovní dveře.
Jindy Bernardetka nevidí vodítko a kšandičky, za to si všimne, že přemisťuji jejich průlezku. Je to chytrá holka a ví, že se nejde ven. Vyřítí se z voliéry zároveň s Bertíkem.
Na to, jak bude vypadat letošní léto, mají bertíci odlišný názor. Bert je hubený a kožíšek má vyloženě lehčího typu, očekává zřejmě vedra až příšerná.
Bernardeta je tlustá a po jarním přelínání si pořídila kožich, jako by měla přijít doba ledová.
Bernardetka letošnímu létu nevěří.