od Renn » 22 črc 2011, 12:21
Chtěli byste si uschovat hmotnou vzpomínku na Vaše zvířátko a zároveň pomoci fretečkám?
Dlouho jsem přemýšlela, jak ve prospěch opuštěných fretek v útulcích (které mám bohužel dost z ruky) využít mé dlouholeté hobby, kterým je výroba šperků z korálků, přírodnin, ovčího rouna, drátů a dalších materiálů. Nejprve mne napadl prodej samotných šperků -tak, jak to dělá sama Iva Dolhy a jiné šikulky např. prostřednictvím Fleru. Pak jsem si vzpomněla, že jsem už několika kolegyním a švagrové vyrobila náušnice či přívěsek ve tvaru kuličky z vyčesaných chlupů jejich fretek či koček způsobem, kterým se vyrábějí šperky z klasického ovčího rouna, tedy plstěním pomocí jehly. Je pravda, že někdy je docela obtížné, zvláště pak u tvrdších a rovných chlupů, zaplstit chomáček dohromady a trvá to trochu déle(standartně mi zabere vytvoření pěkné pevné kuličky cca 20-40minut). Nejlepší na plstění je proto zimní, lehčí, „krepatější“ a delší srst, kterou fretky na začátku a v průběhu léta dobou vyměňují za krátký, hladký letní kožíšek.
Moje představa je následující:
Zašlete mi nejlépe doporučeně, v zipovém či jiném sáčku a v bubloobálce dostatečné množství vyčesané srsti Vaší fretečky/freťáka spolu s čitelnou zpáteční adresou a vzkazem, co byste si přáli vyrobit(náušnice, přívěsek,..). Příspěvek kterémukoliv útulku v ČR jsem chtěla stanovit na 100,-. Protože však probíhá akce v MB útulku a tato částka by se mohla plést, navrhuji stanovit symbolických 111,-. Tyto peníze převedete na kterýkoliv útulek pro fretky (Ostrava, Mladá Boleslav, Plzeň či Mnichovo Hradiště Ivy Dolhy - pokud jsem na některý zapomněla, opravte mne, Ď.) a před odesláním balíčku do něj vložíte vytištěné potvrzení o převodu. Vše zašlete na moji adresu (potvrzení bude sloužit jen pro moji informaci a bude následně skartováno). Příspěvek na náklady (bubloobálka, poštovné, náklady na výrobu a čas) nechám na Vás(můžu si samozřejmě stanovit nějaký ceník nutných výdajů, podle toho, jestli budete chtít vyrobit šperk z bižu, osteofixu či stříbra).
Dříve, než zde zveřejním svoji adresu, zeptám se, co si o tomto mém nápadu myslíte. Díky, Renn.